Een warme plek in een 'warm land' (Värmland) Volop omgeven door bos Op loopafstand van het Fryken meer Waar de natuur nooit ver weg is
Designer: Joomla Templates 3.2

Zweden is een heel ander land dan Nederland.

Nederland heeft ongeveer 17 miljoen inwoners (2014) op een oppervlakte van 41.543 km2.

Zweden heeft op een oppervlakte van 450.295 km2 ongeveer 9,6 miljoen inwoners (2014). Dit komt neer op 21 inwoners per km2 waar er in Nederland ongeveer 405 mensen per km2 wonen.

Het merendeel van de inwoners van Zweden (85%) leeft in een paar grote steden, dus je kunt je voorstellen dat het platteland van Zweden niet erg dicht bevolkt is.

Dat betekent ook meteen dat er vele, nog ongerepte natuurgebieden zijn.

Värmland

Het huis ligt in de provincie Värmland, aan de westkant, dicht bij de grens met Noorwegen.

Het gebied beslaat een oppervlakte van iets meer dan 18.000 km2 en heeft ongeveer 300.000 inwoners. In deze provincie alleen al vind je 10.513 meren!

In het westen van Värmland vind je het mooie natuurgebied Glaskogen.

Värmland heet niet voor niets 'Warm land'. Doordat het achter een bergrug op de grens met Noorwegen licht, is het gebied net wat warmer dan zijn omgeving, en valt er in de zomer ook minder regen. Kortom een prettig, warm en aangename provincie om te vertoeven.

De taal

Voor Nederlanders is het over het algemeen wel te doen om een stukje Zweeds te lezen. Veel woorden lijken wel enige overeenkomst te hebben met de Nederlandse taal, en als je zelf zo ongeveer verzint hoe het zal klinken dan is het in grote lijnen wel te volgen.

Het verstaan en spreken van de Zweedse taal is een heel ander verhaal. Veel woorden worden op een voor Nederlanders zeer onverwachte manier uitgesproken, waardoor het meestal onbegrijpelijk is wat men zegt. Gelukkig kunnen veel Zweden wel wat Engels of Duits, waardoor over het algemeen wel duidelijk te maken is wat je wilt.

Eén van de eigenaardigheden van de Zweedse taal is dat er, naast de ons bekende korte en lange klinkers, ook zowel korte als lange medeklinkers bestaan. Als Nederlander heb je dit vaak niet in de gaten, waardoor je uitspraak vaak heel anders uitpakt dan eigenlijk behoort.

Het klimaat

Het grootste deel van Zweden heeft een landklimaat, wat betekent dat het weer in de winter kouder is dan in Nederland, en in de zomer warmer is dan in Nederland. Wel is het zo dat de zomerperiode wat korter is dan in Nederland, en de winterperiode dus wat langer. Daarbij is het in de zomer langer licht, maar in de winter weer korter. Dit verschijnsel wordt extremer naarmate je noordelijker komt. Zo gaat in het noorden van Zweden in de zomer de zon eigenlijk niet meer onder, maar komt hij in de winter niet meer op.

Afstanden

Doordat Zweden zo dunbevolkt is zijn de gemiddelde afstanden ook wat groter. Daar staat dan wel weer tegenover dat vele wegen voor Nederlandse begrippen erg breed en rustig zijn, wat een stuk rustiger maakt om een eind te rijden.

Van oudsher wordt er in Zweden niet in kilometers, maar in 'mil' gerekend. 1 Mil is 10 kilometer. Als je vaak met grotere afstanden werkt is de mil schijnbaar een makkelijker maat.

Het wildleven

Het bekendste dier van Zweden is mogelijk wel de eland. Deze komt in het grootste deel van zweden wel voor, en je hebt dus ook een redelijke kans deze daadwerkelijk in het wild (of op de weg) tegen te komen. Op veel plaatsen zijn er hekken langs de wat grotere wegen geplaatst om te voorkomen dat er plotseling groot wil voor je auto langs kan springen. Waar die kans toch nog flink aanwezig is, zie je vaak het bord aan de linkerkant. Hou er dan dus rekening mee dat er plotseling een eland voor je auto op kan duiken.

Naast de eland heeft het wildleven voor Nederlanders nog wel meer verrassingen te bieden. Zo vind je er bijvoorbeeld veelvraten, dassen, herten en reeën, bevers, lynxen en rendieren. Zo heel af en toe wordt er in de wijde omgeving van het huis zelfs een beer of een wolf gesignaleerd. Kijk voor meer informatie over de fauna en flora bijvoorbeeld eens bij Zweden info of hier.

Login Form

Thursday the 25th. (c) Kibas.nl.